Wat is tinnitus?

Mensen met tinnitus (oorsuizen) horen geluiden zonder dat ze er zijn. Het meest gehoorde geluid is waarschijnlijk de pieptoon, maar het kan ook om geluiden gaan als een fluit, suis, zoem of zelfs een combinatie van al deze geluiden. Bij de meeste mensen zijn de geluiden het hardst te horen wanneer er weinig tot geen achtergrondgeluid aanwezig is. Zo’n 10 tot 15% van de bevolking heeft in meer of mindere mate last van tinnitus.

Hoe ontstaat tinnitus?

Tinnitus kan door verschillende oorzaken ontstaan. Het onstaat vaak door (langdurige) blootstelling aan hard geluid, maar tinnitus kan ook worden veroorzaakt door afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen, stress of het kaakgewricht. Tinnitus komt ook steeds vaker voor onder jongeren door het luisteren naar muziek met oordopjes op een hoog volume en uitgaan zonder het dragen van gehoorbescherming. Tinnitus hoeft niet altijd in verband te staan met gehoorschade. Hieronder vind je veelvoorkomende oorzaken:

Lawaai

Blootstelling aan harde geluiden, zoals bij werk in de bouw, festivals of het bezoeken van een discotheek, kan tinnitus veroorzaken.

Kaakproblemen

Gespannen kaken (kaakklemmen) of kiezen die niet goed op elkaar aansluiten kunnen een oorzaak zijn van tinnitus.

Stress

Stress is een veroorzaker van tinnitus maar kan bestaande tinnitus ook erger doen lijken. Het zijn twee klachten die elkaar aanvullen en in stand houden.

Verkoudheid

Tinnitus door verkoudheid ontstaat door druk in de buis van Eustachius, die veroorzaakt wordt door verstoppingen in je bijholtes.

Oorsmeer

Een opeenhoping van oorsmeer kan het gehoor dempen en daardoor tijdelijk tinnitus veroorzaken.

Trommelvlies

Een beschadiging van het trommelvlies of ingetrokken trommelvlies kan tinnitus veroorzaken.

Hoge bloeddruk

Een vernauwing in het bloedvat kan zorgen dat stromend bloed dichtbij het oor een ruizend of kloppend geluid produceert.

Is tinnitus tijdelijk?

Tinnitus kan een aantal dagen aanhouden en dan weer verdwijnen, bijvoorbeeld na het uitgaan. Als tinnitus langer aanhoudt dan is er sprake van chronische tinnitus. Je kunt het volgende onderscheid maken:

  • Acute tinnitus: tot 3 maanden
  • Subacute tinnitus: tussen 3 en 12 maanden
  • Chronische tinnitus: langer dan 12 maanden

Wat zijn de gevolgen van tinnitus?

De gevolgen van tinnitus verschillen per persoon. Sommige mensen ervaren geen noemenswaardige hinder of vinden het slechts af en toe irritant, terwijl anderen veel last hebben. Dit kan leiden tot angstgevoelens en vaak ook slaapproblemen. De mate van hinder hangt niet alleen af van hoe je met tinnitus omgaat, maar ook van de intensiteit en hinderlijkheid van de geluiden die je waarneemt.

Is tinnitus te genezen?

Er is nog geen behandeling die tinnitus kan doen verdwijnen. Soms kan tinnitus spontaan overgaan. De klachten die mensen met tinnitus ervaren zijn vaak wel te verminderen. Als je continu bezig bent met de tinnitusgeluiden, ervaar je de geluiden ook steeds harder. Dit is een vicieuze cirkel die gelukkig vaak te doorbreken is. Zodra dit je lukt, zijn de geluiden beter te verdragen en verdwijnen ze in veel gevallen naar de achtergrond. Afleiding zoeken is hiervoor de beste manier.