Wat is noise-cancelling?
Je hebt de term noise-cancelling vast weleens ergens gehoord. Maar wat houdt deze techniek precies in? En waarom zou je een koptelefoon of oordopjes met noise-cancelling willen? Je leest het in dit artikel.
Wat is noise-cancelling?
Noise-cancelling dempt omgevingsgeluiden en ruis door het maken van een tegengeluid, ook wel antigeluid genoemd. Dit antigeluid wordt geproduceerd aan de hand van het geluid om je heen, dat wordt opgevangen door microfoons in de koptelefoon of oordopjes. Het opgevangen geluid wordt zo verdraaid dat je het bijna niet meer hoort. Hierdoor hoef je het volume niet omhoog te zetten in een drukke omgeving. Het resultaat is een betere luisterervaring.
Waarom een noise-cancelling koptelefoon?
Door noise-cancelling hoor je bijna geen rumoer in een lawaaierige omgeving. Voor veel mensen is achtergrondgeluid en ruis een reden om het volume hoger te zetten. Noise-cancelling filtert geluid en daardoor kun je op een lager volume genieten van muziek, podcasts, etc. Beter voor je gehoor dus! Mocht je nog twijfelen of een noise-cancelling koptelefoon de moeite waard is, probeer er dan eens een paar uit in een winkel. Hoe goed noise-cancelling werkt is namelijk bijna niet te omschrijven.
Kun je noise-cancelling gebruiken zonder muziek?
Zeker! Van zo goed als alle koptelefoons en oordopjes met noise-cancelling kun je ook zonder het afspelen muziek (of podcasts, etc.) gebruikmaken van noise-cancelling. Handig als je achtergrondgeluiden wilt blokkeren in bijvoorbeeld een drukke kantoortuin, bus of vliegtuig. Bekijk ook onderstaand filmpje van Coolblue.
Heeft noise-cancelling ook nadelen?
Veel nadelen zijn er niet te noemen, maar misschien is de prijs en reden om voor een normale koptelefoon of oordopjes te kiezen. Noise-cancelling koptelefoons en oordopjes zijn duurder dan de varianten zonder deze techniek. Daarnaast zijn sommige modellen groter en zwaarder dan de modellen zonder noise-cancelling. Deze nadelen wegen echter niet op tegen de voordelen.
In ons artikel ‘de beste noise-cancelling koptelefoons van 2024‘ vind je de lijst met beste noise-cancelling koptelefoons.
Veiligheid en volume
Geluid kan schadelijk zijn als het de limiet van 80 decibel overschrijdt. De schade hangt af van hoe vaak of hoe lang je aan het geluid wordt blootgesteld. Geluid van 120 decibel of luider kan je gehoor zelfs meteen beschadigen. Een koptelefoon op het hoogste geluidsniveau heeft meestal een volume van rond de 100 decibel en is dan dus ook al schadelijk voor je gehoor. Probeer daarom zo vaak mogelijk onder de 80 decibel te blijven. Tinnitus kan ontstaan door langdurige blootstelling aan hard geluid.