Wat is gehoorschade en hoe voorkom je het?
‘Voorkomen is beter dan genezen’, is een veelgehoorde uitspraak. In het geval van tinnitus is genezen vaak geen optie, voorkomen is dus extra belangrijk. Dat geldt ook voor gehoorschade. Gehoorschade is onomkeerbaar. Maar hoe zorg je ervoor dat je geen gehoorschade oploopt?
Wat is gehoorschade?
Oudere mensen hebben vaak in meer of mindere mate last van een verslechterd gehoor, maar tegenwoordig hebben ook jonge mensen steeds vaker gehoorschade. Je wordt bijna continu blootgesteld aan geluid, binnen en buiten. Een laagvliegend vliegtuig, voorbijrijdende auto’s, spelende kinderen, de tv, radio, etc. Trilharen in je binnenoor verwerken deze geluiden. Hoe harder het geluid, hoe harder de trilharen moeten werken. Trilharen kunnen kapot gaan bij extreme belasting. Als de trilharen kapot zijn, dan is er gehoorschade. Kapotte trilharen zijn helaas niet meer te herstellen. Door gehoorschade kun je slechter horen, geluiden anders waarnemen, kan tinnitus ontstaan of kun je overgevoelig raken voor geluid.
Hoe voorkom je gehoorschade?
- draag gehoorbescherming op plekken waar het geluid hard is of staat. Denk hierbij aan plekken als een concert, festival, nachtclub, bouwterrein, op de motor, etc.
- ga niet te dicht bij boxen/speakers staan, zeker niet zonder gehoorbescherming
- zet het volume van je koptelefoon of oordopjes niet te hard. Koptelefoons zijn minder belastend voor je gehoor dan oordopjes, omdat je de koptelefoon minder hard hoeft te zetten. Oordopjes zitten in je gehoorgang en een koptelefoon over je oor. Het voordeel maar ook nadeel hiervan is dat je omgevingsgeluiden niet of minder goed hoort. Bijvoorbeeld op de fiets is dat iets om rekening mee te houden.
Voor ouders van jonge kinderen
Het gehoor van kinderen is gevoeliger dan dat van volwassenen. Extra belangrijk dus om ze niet aan te hard geluid blood te stellen. Tinnitus komt helaas ook bij kinderen voor. Luister eens mee wanneer je kind een koptelefoon op, of oordopjes in, heeft. Zo kun je horen of het volume te hard staat en daar advies over geven, of indien nodig een begrenzer op instellen.
Tip: check af en toe het gehoor van je kind. Dat kan makkelijk en snel online, op kinderhoortest.nl.