Hoe tinnitus klinkt? Dat verschilt per persoon

Hoe tinnitus klinkt? Dat verschilt per persoon

Tinnitustonen komen in duizend-en-een varianten. Een algemene tinnitustoon bestaat dus niet. Het verschilt per persoon en varieert van een suis, brom, bel, piep, fluittoon tot een combinatie van deze geluiden. De hoogte van het waargenomen geluid verschilt ook sterk per persoon. De een hoort het op de achtergrond en de ander kan het continu horen.

Hoor alleen ik dit?

Helaas wel, ja. Dat maakt het lastig om aan anderen uit te leggen hoe het is om tinnitus te hebben en wat voor impact dat misschien op je leven heeft. Je hoort geluiden die er niet echt zijn. Voor mensen om je heen die zelf geen tinnitus hebben is het lastig om zich voor te stellen hoe storend en vermoeiend tinnitus kan zijn. Tinnitus is vaak helaas niet met letterlijk bewijs aan te tonen. Met een MRI-scan kan soms wel worden aangetoond dat iemand last heeft van tinnitus. Dat is vooral van belang voor mensen die zoveel last hebben dat zij hun werk niet meer kunnen uitvoeren.

Laat het de mensen om je heen horen

In ons land hebben naar schatting ruim 2 miljoen mensen last van een vorm van tinnitus. Dit aantal neemt de laatste jaren vooral onder jongeren snel toe, voornamelijk door blootstelling aan harde muziek. Mensen die een constante suis, brom, bel, piep of fluittoon horen, hebben vaak moeite om aan anderen uit te leggen wat ze nu precies horen. Het komt helaas ook regelmatig voor dat mensen die er last van hebben, worden gezien als overdreven klagers. Op de site van Oorcheck staat een overzicht van de verschillende geluiden die tinnitus veroorzaakt. Op YouTube vind je hier ook veel voorbeelden van. Doe hier je voordeel mee en laat mensen in je omgeving horen wat jij 24/7 hoort. Reken maar dat je naasten meer begrip zullen krijgen voor mensen die leven met tinnitus.