Deze nieuwe behandeling kan tinnitus verminderen

Deze nieuwe behandeling kan tinnitus verminderen

In Nederland hebben miljoenen mensen in meer of mindere mate last van tinnitus. Het voortdurende geluid in de oren, zoals een piep of ruis, kan een bron van frustratie zijn. Tot nu toe is er geen wondermiddel voor tinnitus, maar een nieuwe methode, bimodale stimulatie, lijkt positieve resultaten te bieden. Deze innovatieve techniek kan verlichting bieden voor mensen die last hebben van de vervelende aandoening. Toch zijn er ook kritische geluiden.

Bimodale stimulatie

Bimodale stimulatie is een vrij eenvoudig concept. Het combineert geluidstherapie met elektrische stimulatie van de tong, met als doel het auditieve systeem te “resetten” en de hersenen minder gevoelig te maken voor de storende geluiden die tinnitus veroorzaken. Volgens arts Michaël Boedts, die de therapie op de radio toelichtte, helpt bimodale stimulatie de hersenen – waar tinnitus wordt opgewekt – tot rust te brengen. Een bijkomend voordeel is dat patiënten het apparaat eenvoudig thuis kunnen gebruiken: een halfuur per keer, tweemaal per dag.

Onderzoek

In een recent onderzoek testten 112 proefpersonen de therapie gedurende zes weken. Hoewel de behandeling voor sommigen geen merkbaar verschil maakte, meldde twee op de drie deelnemers een duidelijke vermindering van hun tinnitusklachten. Bij een klein aantal patiënten verdween de tinnitus zelfs volledig.

Kosten

Wil je het apparaat voor bimodale stimulatie gebruiken, dan moet je diep in de buidel tasten. Het medisch goedgekeurde toestel kost momenteel ongeveer €3.000. Dit maakt het niet voor iedereen direct toegankelijk. Toch is er hoop dat de kosten in de toekomst zullen dalen. Volgens Boedts wordt het toestel waarschijnlijk betaalbaarder omdat er binnenkort een tweede, concurrerend toestel op de markt komt.

Niet iedereen is overtuigd

Hoewel de resultaten hoopgevend zijn, uiten verschillende audiologen hun scepsis omdat de studie naar bimodale stimulatie niet dubbelblind is uitgevoerd. Er is geen placebogroep opgenomen, wat betekent dat het moeilijk is om te bepalen hoe effectief de behandeling is. “De reden hiervoor is dat het in dit geval onmogelijk is om een placebo te gebruiken, omdat patiënten zouden merken of ze echte stroomstootjes en geluidssignalen ontvangen of niet,” aldus de onderzoekers. Daarom moest de effectiviteit van de behandeling vergeleken worden met andere apparaten die enkel geluidsstimuli aanbieden. “Eigenlijk is dat een zwaardere test dan vergelijken met een placebo, wat de resultaten juist sterker maakt,” zo wordt benadrukt. Toch wordt erop gewezen dat het placebo-effect bij tinnitusbehandelingen vaak groot is. “Het is mogelijk dat patiënten dit dure apparaat aanschaffen en alleen verbetering ervaren omdat ze verwachten dat het zal werken, zonder dat het toestel zelf iets daadwerkelijk doet,” aldus een audioloog. Vanuit klinisch perspectief wordt dit echter niet per se als negatief gezien.