Geef je immuunsysteem een boost met deze tips!

Geef je immuunsysteem een boost met deze tips!

Als je goed in je vel zit, heb je vaak een stuk minder last van tinnitus. Daarom is het belangrijk om je mentaal fit te voelen, maar minstens zo belangrijk is je fysieke gesteldheid. Met de volgende tips geef je je immuunsysteem een boost!

Zorg voor voldoende beweging

Waarschijnlijk weet je wel dat minimaal een half uur per dag actief bewegen goed voor je is. Wandelen is een makkelijke en ontspannen manier om hier aan te voldoen. Daarnaast is het ook nog eens gratis, zijn de verschillende routes eindeloos en ben je lekker in de frisse buitenlucht. Met wandelen train je veel spieren en voor je mentale gezondheid is het ook goed. Alleen maar pluspunten! Tijdens het wandelen kun je bijvoorbeeld naar een leuke podcast luisteren. Als je even geen creativiteit voor werk hebt of vastloopt in wat je aan het doen bent, is een wandeling ook altijd een goed idee.

Slaap voldoende

Een inkoppertje, maar een goede nachtrust is de basis voor een goed humeur en voor genoeg energie om de dag op een prettige manier door te komen. Voldoende slaap draagt ook bij aan een sterkere afweer. Probeer elke nacht 8 uur te slapen.

Drink voldoende water

Een goede vochtbalans is belangrijk voor een sterk immuunsysteem. Daarnaast is water drinken een eenvoudige manier om vermoeidheid te verminderen en je huid gezond te houden. Te weinig drinken kan hoofdpijn veroorzaken. Bespaar jezelf extra klachten, probeer elke dag anderhalf tot twee liter water te drinken.

Eet gevarieerd

Gevarieerd eten doe je door elke dag verschillende keuzes te maken uit de Schijf van Vijf. Door je aan deze schijf te houden, en binnen de schijf af te wisselen, voldoe je aan een gezond eetpatroon.

Ontspanning

We hebben het erop deze website al vaker over gehad; ontspanning. Zorgen voor voldoende ontspanning is een goede manier om aan je fysieke en mentale gezondheid te werken. Heb je veel stress door de tinnitusgeluiden die je waarneemt? Probeer die te maskeren om je gedachten ervan los te maken. Dit helpt bijvoorbeeld wanneer je graag ontspant door een boek te lezen. Veel mensen met tinnitus geven aan moeite te hebben met concentreren tijdens het lezen. In tegenstelling tot iets op tv kijken zorgt dit natuurlijk niet voor (achtergrond)geluid. Goede manieren om te ontspannen zijn:

  • een boek lezen
  • hardlopen
  • sporten
  • fietsen
  • wandelen
  • een hobby uitoefenen
  • een podcast luisteren
  • koken/bakken
  • een dutje doen
  • muziek luisteren
  • lachen met vrienden, familie of om een komische serie/film, etc.

Smoothies

Smoothies zijn lekker, makkelijk te maken en super gezond! Met een smoothie krijg je snel en makkelijk heel veel voedingsstoffen binnen en begin je je dag met een frisse portie energie. Als je de standaard mengsels zat bent, vind je hier een breed assortiment aan boeken en blenders om gevarieerde smoothies te maken.

Vitamines en mineralen

Vul je gezonde eetpatroon aan met vitamines en mineralen. Dagelijks voedingssupplementen nemen kan een goede manier zijn om je lichaam beter te beschermen tegen ziektes. Dankzij supplementen als vitaminen en mineralen kan je lichaam meer weerstand opbouwen tegen ongewenste indringers zoals ziektekiemen en bacteriën. Vitamines en mineralen zijn altijd een aanvulling op een gezond eetpatroon en dus geen vervanging.

Zonlicht

Zonlicht helpt bij het aanmaken van vitamine D. Vitamine D heeft een positieve invloed op je immuunsysteem. Je krijgt er energie van en ook op je humeur heeft het een positief effect. In de winter hebben we in Nederland vaak dagen (of zelfs weken) waar de zon zich bijna niet laat zien. Een daglichtlamp kan je hierbij helpen. Het licht is UV-vrij en dus niet schadelijk voor je huid of ogen.