Hoe kan ik om leren gaan met tinnitus?

Hoe kan ik om leren gaan met tinnitus?

Helaas is chronische tinnitus meestal niet te genezen. Je doet er daarom goed aan om te bekijken hoe je op jouw manier om kunt leren gaan met tinnitus.

Blijf positief

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Als je veel last hebt van tinnitus, wordt dat niet altijd alleen door de geluiden van tinnitus veroorzaakt. Hoe je omgaat met tinnitus kan het verschil maken. Hoe erger je het vindt en hoe meer je ermee bezig bent, hoe duidelijker de geluiden op de voorgrond zijn en blijven. Probeer met een positieve blik te kijken naar je leven, ondanks tinnitus. Tijd is hier vaak het magische woord. Naarmate de tijd verstrijkt raak je steeds meer gewend aan de geluiden die je waarneemt. Op een gegeven moment verdringt je brein het naar de achtergrond. Dat kost een hoop tijd en oefening, maar het is echt mogelijk. Afleiding zoeken is hiervoor het beste advies. Probeer je gedachten van tinnitus te verzetten.

Zorg daarnaast dat je ook werkt aan eventuele andere problemen in je leven. Tinnitus kan daar namelijk ook een negatief effect op hebben. Denk hierbij aan gezondheidsproblemen, stress, problemen op je werk of thuis.

Informatie uitwisselen met lotgenoten

Je bent waarschijnlijk op deze site beland omdat je zoekt naar informatie over leven met tinnitus. Misschien heb je van de kno-arts informatie gekregen over therapie rond omgaan met tinnitus of een ander soort therapie om je gedachten te leren verzetten. Online zijn er ook forums te vinden waar mensen met tinnitus bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen, deze mensen begrijpen als geen ander hoe vervelend tinnitus is en klinkt. Het is in ieder geval goed om het niet allemaal alleen te willen doen.

Zoek afleiding en ontspanning

Om beter om te gaan met tinnitus, is het belangrijk om afleiding en ontspanning te zoeken. Dit kan door je favoriete (of nieuwe) hobby uit te oefenen, achtergrondgeluiden te gebruiken om niet aan tinnitus te denken, en ontspanningstechnieken toe te passen. Mindfulness is ook een aanrader. Als je mindful leeft, leef je met volle aandacht in het nu. Je bent niet met tien dingen tegelijk bezig, vaak zijn dit ook nog dingen uit het verleden of de toekomst die er op dit moment eigenlijk niet toe doen. Eigenlijk kan alles waar je afleiding in vindt, helpen om beter om te gaan met tinnitus. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar oefening baart kunst en geduld helpt ook een handje.

Leef gezond

Een goede nachtrust doet wonderen. Blijf in beweging en zorg voor een gevarieerd eetpatroon. Op die manier geef je je immuunsysteem een boost. Als je algehele gesteldheid goed is, dan heeft dat ook een positief effect op tinnitus.