Deze therapie tegen tinnitus lijkt in sommige gevallen effect te hebben

Deze therapie tegen tinnitus lijkt in sommige gevallen effect te hebben

Veel mensen die last hebben van tinnitus zoeken naar een manier om ervan af te komen. Een geneesmiddel voor tinnitus is er helaas nog niet, maar er wordt gelukkig veel onderzoek gedaan. Tinnitus, in ieder geval in bepaalde vormen, lijkt behandelbaar met een nieuw apparaat met de naam Lenire. Dit apparaat is ontwikkeld en gemaakt door het Ierse bedrijf Neuromod.

Geluid en schokjes

Wetenschappers hebben dit apparaat in een studie getest op meer dan 300 mensen met tinnitus en de resultaten daarvan zijn eind 2020 gepubliceerd. Voor een periode van 12 weken moesten de deelnemers het apparaat elke dag een uur gebruiken. Via een koptelefoon kregen de deelnemers verschillende geluiden te horen. Een draadje op de tong gaf daarbij kleine schokjes. Deze combinatie zou dan de aanwezigheid van tinnitus moeten reduceren.

Effect van de therapie

De klachten bleken bij veel van de deelnemers met tinnitus af te nemen. Bij 80% van de deelnemers was verbetering te zien. 20% van de deelnemers zag geen verbetering van de klachten. Dit bleef ook zo in het jaar na de therapie. Bijna 80% van alle deelnemers zou het apparaat zelfs aanraden aan andere mensen met tinnitus. Dit is een opvallend hoog aantal in een onderzoek.

Placebo

Volgens onderzoekers is het zogenoemde placebo-effect niet van toepassing in het onderzoek, maar het is niet te garanderen of dat daadwerkelijk het geval is. Er is namelijk (nog) geen controlegroep geweest om de onderzoeksresultaten te checken. De resultaten van een extra onderzoek zouden kunnen aantonen dat de behaalde resultaten uit het eerste onderzoek ook echt kloppen. Dat is altijd belangrijk en helemaal met zulke hoge en positieve uitslagen. Daarnaast blijkt dat bij het onderzoek een groot aantal patiënten met specifieke tinnitusklachten zijn uitgesloten. Hierdoor kan het zijn dat de resultaten positiever zijn uitgevallen dan wat daadwerkelijk de realiteit is.