Wetenschappers denken oplossing voor tinnitus gevonden te hebben
Professor Wouter Serdijn (elektrotechnisch ingenieur) van de TU Delft en zijn Vlaamse collega Dirk de Ridder (neurochirurg) denken een oplossing voor tinnitus te hebben gevonden.
Het apparaat heeft op dit moment de grootte van een broodtrommel. „Het zit vol elektronica voor ons tinnitus-onderzoek: met een koptelefoon over de oren en elektroden – elektrisch geleidende pleisters – kunnen we geluid en neurostimulatie bij onze proefpersonen op de juiste plaatsen aanbieden. Zijn de testen positief, dan gaan we voor een kleiner ontwerp. Denk aan draadloze oordopjes”, vertelt Serdijn aan het AD.
De behandeling
Het apparaat geeft signalen af die je hersenen leren om geen piep-, fluit-, suis- of bromtoon te produceren. Serdijn verwacht dat de behandeling niet continu hoeft te worden herhaald. Hij denkt dat het misschien zal gaan om een paar keer per dag of per week. Als een soort fysiotherapie voor je brein.
Tinnitus werd lange tijd gezien als aanstellerij
De professor verteld dat tinnitus lange tijd is gezien als aanstellerij, maar gelukkig wordt het tegenwoordig heel serieus genomen. Ook omdat steeds meer jongeren tussen de 12 en 35 jaar oud een blijvende piep in hun oren hebben. Dit wordt bij deze groep vaak veroorzaakt door te hard geluid tijdens het uitgaan of het langdurig luisteren naar muziek via een koptelefoon of oordopjes op een te hoog volume. Alhoewel er met tinnitus in de meeste gevallen gelukkig goed te leven valt, kan het in sommige extreme gevallen een onhoudbare situatie veroorzaken.
Hoe nu verder?
Het is nu helaas nog te vroeg om conclusies te trekken of tinnitus helemaal verdwijnt na de behandeling die Serdijn en De Ridder hebben ontwikkeld. Verder onderzoek met proefpersonen zal dit de komende tijd moeten uitwijzen. De ontwikkelingen klinken in ieder geval veelbelovend en hoopgevend voor mensen met tinnitus. Wij blijven het onderzoek van de twee op de voet volgen.