Geen verplichte verlaging decibellen in strijd tegen gehoorschade

Geen verplichte verlaging decibellen in strijd tegen gehoorschade

Kroegen, clubs en concerten hoeven voorlopig niet het aantal decibellen te verlagen. Het kabinet negeert hiermee het advies van de Gezondheidsraad. Zij zien graag een geluidsniveau van maximaal 100 decibel en hoopten met dit voorstel een stap voorwaarts te zetten in het stoppen van het groeiende aantal jongeren met gehoorschade.

Van 103 naar 100 decibel

In 2022 adviseerde de Gezondheidsraad het maximale geluidsniveau in uitgaansgelegenheden te verlagen van 103 naar 100 decibel. Volgens de raad draagt dat bij aan het verminderen van het risico op gehoorschade. Het advies sluit aan op dat van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO heeft in het advies ook rekening gehouden met het belang van muziekbeleving. Sommige organisatoren van evenementen en horecaondernemers zijn bang dat de beleving negatief veranderd.

Vrijblijvende keuze

Dat verlaging van decibellen niet verplicht wordt, betekent niet dat er geen actie wordt ondernomen. Zo ligt er bijvoorbeeld het plan om gehoorbescherming in de horeca te kunnen kopen. Dat is nu nog verboden. Een meerderheid van de Tweede Kamer is niet blij met de vrijblijvendheid en vindt dat er meer moet worden gedaan na het advies van de Gezondheidsraad. Naar verwachting is de discussie over dit onderwerp dus nog niet voorbij.

Tinnitus

Zo’n 10 tot 15% van de bevolking heeft last van tinnitus. Onder jongeren stijgt dit aantal snel. Dat is verontrustend omdat gehoorschade vaak onomkeerbaar is en deze jongeren daar de rest van hun leven hinder van kunnen ondervinden. Naast uitgaan zijn ook koptelefoons en oordopjes een oorzaak van de stijging. Vaak luisteren jongeren voor langere tijd en op een te hoog volume naar muziek. Als je graag naar muziek luistert via een koptelefoon, dan loop je minder risico op gehoorschade door het gebruik van een koptelefoon met noise-cancelling. Koptelefoons met deze techniek hoef je minder hard te zetten voor een goede luisterervaring.