Geen schadevergoeding voor tinnitus door kus op oor

Geen schadevergoeding voor tinnitus door kus op oor

Een opvallende rechtszaak onlangs in Den Haag. Een man kreeg een kus op zijn oor van zijn toenmalige vriendin. Doordat zij de kus midden op zijn oor gaf is er gehoorschade ontstaan. De man eiste een schadevergoeding door de opgelopen schade, maar de rechtbank vindt dat de vrouw hier niet aan hoeft te voldoen. 

‘Stel je niet zo aan’

Het stel sliep in een hotel na het bezoeken van een popconcert. De volgende ochtend gaf de man zijn toenmalige vriendin kusjes op haar oor en in haar hals. Hierop zei de vrouw dat ze dat niet prettig vond. Nadat de man reageerde met ‘stel je niet zo aan’, besloot de vrouw het ook bij hem te doen. Dat vond de man goed. In de stukken van de rechtbank staat dat de man sindsdien oorklachten heeft, waaronder tinnitus.

Schadevergoeding

De verzekeringsmaatschappij van de vrouw besloot geen schadevergoeding uit te keren. Door dit besluit kwam de zaak voor de rechter, waar de man vroeg om zijn ex-vriendin aansprakelijk te stellen zodat zij hem een schadevergoeding moet betalen.

Niet aansprakelijk

De rechtbank heeft het verzoek om zijn ex-vriendin aansprakelijk te stellen afgewezen. Zij zou alleen aansprakelijk kunnen worden gesteld als zij wist dat de kans groot was dat haar vriend gehoorschade kon oplopen door de kus en dat was in deze zaak niet het geval.

Tinnitus door kus op oor?

Naar verluidt is de kans op tinnitus door een kus op je oor is niet erg groot. Wel is de kans op lawaaitrauma aanwezig, wat kan leiden tot oorsuizen maar dat gaat dan meestal om tijdelijke gehoorschade.