Arjen Lubach niet enthousiast over aanpak gehoorschade

Arjen Lubach niet enthousiast over aanpak gehoorschade

Beeld: De Avondshow met Arjen Lubach

VPRO-presentator Arjen Lubach is niet te spreken over de manier waarop we in Nederland het gevecht tegen gehoorschade aanpakken. In zijn programma De Avondshow heeft hij een treffend item over dit onderwerp gemaakt.

Gehoorschade en tinnitus

Lubach heeft zelf sinds 2014 tinnitus en weet dus hij waar hij het over heeft. In zijn linkeroor hoort hij een hoge fluit die van toon verandert en in zijn rechteroor een hoge ruis. Hij vindt dat horecagelegenheden meer verantwoordelijkheid moeten nemen om het aantal Nederlanders met gehoorschade een halt toe te roepen. Tijdens het uitgaan naar bijvoorbeeld concerten, festivals en nachtclubs staat het geluid volgens deskundigen vaak veel te hard. Vooral jongeren hebben steeds meer last van gehoorschade in de vorm van tinnitus, een verslechterd gehoor of een combinatie van deze twee. De toename zit voornamelijk bij mensen tussen de 12 en 35 jaar oud en. Een groep die hun gehoor nog lang nodig heeft.

Convenant

In De Avondshow heeft Lubach het over een convenant uit 2018 tussen de overheid en partijen uit diverse sectoren. In dit convenant is afgesproken hoe hoog het geluidsniveau gemiddeld mag zijn, maar dat is alleen een afspraak en dus geen wettelijke verplichting. Organisatoren zijn zelf verantwoordelijk. Dat steekt bij Lubach, deskundigen en waarschijnlijk bij meer Nederlanders.

WHO

De WHO adviseert een maximum van 100 decibel. In de Nederlandse afspraken wordt over 103 decibel gesproken. Dat klinkt als een klein verschil, maar technisch gezien verdubbelt het geluid. Zonder gehoorbescherming is 103 decibel veel te hard en onverantwoord. De tweede kamer wil meer actie ondernemen om de situatie te verbeteren, maar echt snel gaat dat nog niet. De huidige afspraak van 103 decibel is verleng tot december 2023.

Terugkijken

Hieronder vind je het item over gehoorschade in De Avondshow met Arjen Lubach: