Hebben motorrijders verhoogde kans op tinnitus?

Hebben motorrijders verhoogde kans op tinnitus?

Het vrije gevoel is voor veel motorrijders de nummer 1 reden waarom ze zo graag motorrijden. Veel motorrijders vinden autorijden zelfs maar saai. Op de motor voel je je vogelvrij, maar heb je ook last van windruis. Dat wordt luider naarmate je harder gaat rijden. Zelfs de beste helmen kunnen niet alle ruis wegnemen. Wanneer je lang op de motor zit, wordt het windgeruis schadelijk voor je gehoor.

Gehoorschade door motorrijden

Gehoorschade door motorrijden komt zo vaak voor dat de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) motorrijders waarschuwt om hun gehoor te beschermen. Tinnitus ligt op de loer. Volgens gehoorbeschermingsfabrikant Alpine is bij een snelheid van 100 kilometer per uur het volume van windruis in de helm al 94 decibel. Hoog genoeg om binnen korte tijd slecht voor het gehoor te zijn.

Tinnitus

Mensen met tinnitus (oorsuizen) horen geluiden zonder dat ze er zijn. Het meest gehoorde geluid is waarschijnlijk de pieptoon, maar het kan ook om geluiden gaan als een fluit, suis, zoem of zelfs een combinatie van al deze geluiden. Bij de meeste mensen zijn de geluiden het hardst te horen wanneer er weinig tot geen achtergrondgeluid aanwezig is. Zo’n 10 tot 15% van de bevolking heeft in meer of mindere mate last van tinnitus.

Gehoorbescherming

Maar weinig motorrijscholen vertellen hun leerlingen over het belang van gehoorbescherming tijdens het motorrijden. Hierdoor zijn veel motorrijders niet op de hoogte van de gevaren voor hun gehoor. Zij komen er pas achter wanneer de klachten al zijn ontstaan. Gehoorbescherming voor motorrijden is een must wanneer je op de motor stapt. Zorg dat je altijd beschermende oordopjes bij de hand hebt.