Experts uiten zorgen over gehoorschade

Experts uiten zorgen over gehoorschade

Het aantal jongeren met tinnitus neemt in snel tempo toe. Experts maken zich zorgen en de Tweede kamer wil actie ondernemen om deze trend terug te dringen.

Harde muziek

De toename zit voornamelijk bij jonge mensen tussen de 12 en 35 jaar oud. Tijdens het uitgaan naar bijvoorbeeld concerten, festivals en nachtclubs staat het geluid volgens deskundigen vaak veel te hard. Op deze plekken lopen mensen grote kans op gehoorschade. Het gevaarlijke is dat veel mensen niet goed nadenken bij de consequenties van langere tijd in harde muziek staan. ‘Die piep is na een dagje weer weg’, hoor je vaak. En meestal is dat ook zo, maar elke keer dat je die piep hoort is er sprake van tijdelijke gehoorbeschadiging. Tijdelijk, totdat die piep ineens niet meer weggaat. Zou het geluid niet gewoon verplicht een tandje lager moeten?

Ook bij kinderen

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat 14% van de kinderen tussen de 9 en 11 jaar oud gehoorschade heeft. Het Algemeen Dagblad meldt dat Het kenniscentrum VeiligheidNL voorstander is om gehoorschade zo vroeg mogelijk op te sporen. Het liefst al bij basisschoolleerlingen. Dit zou mogelijk zijn via jaarlijkse gehoortesten. Ook pleiten zij voor meer en betere voorlichting en het aanmoedigen van het gebruik van gehoorbescherming.

Tip: check af en toe het gehoor van je kind. Dat kan makkelijk en snel online, op kinderhoortest.nl.

Tinnitus

Mensen met tinnitus (oorsuizen) horen geluiden zonder dat ze er zijn. Het meest gehoorde geluid is waarschijnlijk de pieptoon, maar het kan ook om geluiden gaan als een fluit, suis, zoem of zelfs een combinatie van al deze geluiden. Bij de meeste mensen zijn de geluiden het hardst te horen wanneer er weinig tot geen achtergrondgeluid aanwezig is. Zo’n 10 tot 15% van de bevolking heeft in meer of mindere mate last van tinnitus.