Eerste hulp bij oorsuizen: een praktisch boek

Eerste hulp bij oorsuizen: een praktisch boek

Eerste hulp bij oorsuizen is een boek van Olav Wagenaar. Het boek wordt vaak aangeraden aan mensen met tinnitus. Een bestseller op dit gebied!

Ervaringsverhalen

Wagenaar is een neuropsycholoog en heeft veel onderzoek gedaan naar tinnitus. Zijn onderzoek laat zien dat tinnitus en klachten door tinnitus een hoop verschillende oorzaken kunnen hebben. In zijn boek komen mensen aan het woord die hij heeft geïnterviewd voor zijn boek en onderzoek. De ervaringsverhalen zijn voor mensen met tinnitus fijn om te lezen, je voelt je minder alleen met je klacht(en).

Tips

In het boek staan veel praktische tips en worden handvatten geboden om het oorsuizen te leren beheersen. Van ademhalingsoefeningen tot het verbeteren van je slaap. Naar ons idee het beste advies uit het boek is het leren van situaties waarin tinnitus het ergst is en waarin het minder erg is. Als je onderscheid kunt maken, dan kun je eraan werken om de slechtere situatie(s) te verbeteren. De meeste mensen hebben niet de hele dag evenveel last van tinnitus en als je weet wat de triggers zijn, ben je al goed op weg om het probleem aan te pakken.

Samenvatting boek

Oorsuizen (of ’tinnitus’ wat ‘gerinkel in het oor’ betekent) is het horen van geluiden zonder dat er een aanwijsbare geluidsbron is. Als er wel een externe bron is en iemand daar overgevoelig op reageert, noemen we dat hyperacusis. Het komt helaas veel voor: zo’n 10 tot 15% van de mensen heeft echt last van oorsuizen. Soms leidt dat tot ziekte met ernstige slaapproblemen, angst of zelfs depressies. De auteur beschrijft dit als het tinnitussyndroom, met desastreuze gevolgen in het dagelijks leven. Dit boek geeft antwoord op de vraag wat tinnitus (en hyperacusis) is en door middel van veel praktische tips en ideeën wordt een handvat geboden om het oorsuizen te leren beheersen en in ernst terug te dringen.

Doeltreffender kan bijna niet. Een eyeopener. Inmiddels vaak cadeau gegeven!‘ 

Vragen

In dit boek wordt antwoord gegeven op veel vragen waar mensen met tinnitus mee in hun hoofd zitten. Je kunt het boek aan een stuk uitlezen, maar er ook voor kiezen om de hoofdstukken op te zoeken die voor jou relevant zijn. Heb je daarna nog vragen of zou je graag in contact komen met lotgenoten? Op Facebook kun je terecht in de groep ‘Eerste Hulp bij Oorsuizen / Tinnitus‘. In deze groep zitten duizenden andere mensen die elkaar helpen met alle vragen rond tinnitus.

Je kunt Eerste hulp bij oorsuizen hier bestellen.